dinsdag 25 november 2014

Zet chocola op de kaart!

Zie je die chocoladereep hier? Die heb ik van een bebaarde man gekregen, maar niet in mijn schoen. Nee, er zit een heel ander verhaal achter. Iets met taal. (Het zal niet.)


Bij het college Woord en Zin ging het over constructiegrammatica. Volgens constructionisten liggen spreekwoorden en gezegdes als een geheel opgeslagen in het mentale lexicon. Dus het spreekwoord 'Geef mijn portie maar aan Fikkie.' onthoud je in die samenstelling, en je hoeft het niet steeds opnieuw 'in elkaar te zetten'.


donderdag 13 november 2014

Kort verhaal: Voor in de schouwburg

Gastschrijfster Niña Weijers. Foto Merlijn Doomernik

Bij College Gastschrijver, een keuzevak dat ik volg, doceert elke week een andere Nederlandse schrijver. Deze week was het Niña Weijers en ze gaf ons ook een opdracht: Schrijf een kort verhaal waarin een herinnering een belangrijke rol speelt. Nu was ik het niet zo heel erg gewoon om verhalen te schrijven. Ik doe dat al een aantal jaar niet meer, eigenlijk. Het enige wat ik aan creatief schrijven doe, is voor deze weblog en dat doe ik nog maar een paar maanden. 

zondag 9 november 2014

Een onverwachte mail van een schrijfster

Misschien omdat mijn e-mailadres zo makkelijk is, misschien omdat de 2 in mijn adres snel per ongeluk met de @ ingetypt kan worden, omdat ze een toets delen. Hoe dan ook, ik heb wel eens vaker een mailtje gekregen dat niet voor mij bedoeld was. Een paar jaar terug ontving ik een uitnodiging voor een gezellig avondje wijn op het balkon van mijn schijnbare schoonzus. Er waren ook allerlei andere vrienden en familie uitgenodigd. Heel gezellig, maar er werd geen huisadres gemeld, dus mailde ik maar terug dat ze volgens mij het verkeerde mailadres in had getypt. Groetjes van Maartje Lindhout.

zaterdag 8 november 2014

Aha, taalwetenschap! En wat kan je daarmee?

Poster van de carrièremiddag
Als je taalwetenschap studeert en dit aan niet-taalwetenschappers vertelt, krijg je altijd (ALTIJD!) de vraag wat je daarmee kunt worden. Altijd. Ja, eigenlijk is dat best een logische vraag, want de meeste opleidingen bereiden je ook echt voor op een baan. Dat is vooral zo bij hbo-studies. Maar als je je diploma Taalwetenschap hebt gehaald, ben je een eh, tja, taalwetenschapper. Veel medestudenten weten zelf ook helemaal nog niet wat ze met hun studie willen gaan doen, laat staan dat ze weten wat je er allemaal mee kúnt gaan doen. Eén ding dat bij iedereen wel bekend is, is verder het onderzoek in gaan, dus promoveren. Maar wat als je dat niet wilt?