Opa vertelt, zo lijkt het. Opa is elf jaar oud. Hij heet Joop. Hij gaat naar school en ook niet. Hij maakt vrienden. Hij krijgt geheimen waarover hij moet zwijgen. Hij ontdekt dat er in de oorlog goede en slechte mensen zijn. Hij ziet oneerlijke dingen gebeuren. De oorlog is zo oneerlijk! Dat vindt Pollie, de onderduiker, ook.
'Als we bevrijd zijn,' zei Pollie, 'fiets ik met een bom in mijn fietstas naar Duitsland en blaas ik heel Duitsland op.'
Ik moest lachen.
Pollie niet.
Oneerlijk is dat je onschuldige buurjongen wordt opgepakt en vermoord. Zijn lijk blijft een aantal dagen als waarschuwing liggen. Oneerlijk is ook dat joden niet meer naar de leeszaal mogen, dat ze altijd een gele ster op hun kleding moeten dragen en dat ze op een gegeven moment allemaal worden opgehaald. Oneerlijk is dat je ouders je verbieden met je vriend Kees om te gaan. Oneerlijk is dat je niet mag kiezen naar welke school je gaat. Waarom mag Kees wel naar de Handelsschool en Joop niet? Ze zijn bloedvrienden! Oneerlijk is dat je geen vrienden meer kunt zijn omdat de ander een NSB'er blijkt.
Het einde van het boek is het einde van de oorlog. De vriendschap tussen Joop en Kees is door de oorlog onmogelijk gemaakt, stuk gegaan. Maar zoals dat misschien wel met elke vriendschap gaat, blijft er ergens nog een verbindingsdraadje bestaan. Dat draadje kronkelt doelgericht van de ene vriend naar de andere vriend, tussen alle politieke oriëntaties, familiebanden en nare herinneringen door. Is dat geen vrede?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten