Poster van de carrièremiddag |
Als je taalwetenschap studeert en dit aan niet-taalwetenschappers vertelt, krijg je altijd (ALTIJD!) de vraag wat je daarmee kunt worden. Altijd. Ja, eigenlijk is dat best een logische vraag, want de meeste opleidingen bereiden je ook echt voor op een baan. Dat is vooral zo bij hbo-studies. Maar als je je diploma Taalwetenschap hebt gehaald, ben je een eh, tja, taalwetenschapper. Veel medestudenten weten zelf ook helemaal nog niet wat ze met hun studie willen gaan doen, laat staan dat ze weten wat je er allemaal mee kúnt gaan doen. Eén ding dat bij iedereen wel bekend is, is verder het onderzoek in gaan, dus promoveren. Maar wat als je dat niet wilt?
Op de carrièremiddag kwamen alumni (afgestudeerden) spreken over hun huidige baan, hoe ze daar terecht zijn gekomen en hoe de studie taalwetenschap er relevant voor is. Er was een forensisch linguïst (oeh, spannend!) die voorheen meerdere malen de Himalaya in is gegaan om het Kulung te beschrijven. Zijn banen had hij vooral te danken aan toeval en kennissen. Zijn tip: "Kijken waar het schip strandt." Hm, oké.
Ook waren er twee PhD-studenten. De eerste werkt in Gent. Ze onderzoekt daar de Afrikaanse taal Fwe. Daarnaast werkt ze in het onderwijs op de universiteit. De tweede had na een lange carrièreweg haar droombaan gevonden als onderzoeker naar tweetaligheid op de Fryske Akademy. Bovendien schrijft zij artikelen voor Onze Taal en heeft ze een eigen taalleerbedrijfje.
Met een diploma taalwetenschap kun je ook inburgeringslessen gaan geven, ontdekten we. Althans, kón, want tegenwoordig heb je er extra diploma's voor nodig. Helaas was deze docent ontslagen door bezuinigingen en heeft hij momenteel een heel ander soort werk: hij is trainee bij AP Support en werkt daar in de financiële dienstverlening.
Als laatste was er een heel inspirerende alumnus. Hij had geen PowerPoint ("want dan zou ik alleen maar naar die plaatjes gaan zitten kijken"), maar hij sprak slechts en dat kon hij. Het volgende wat hij meedeelde was een compliment aan ons dat we hier zaten, want wat is het goed om je voor te bereiden op je toekomst! De man vertelde dat hij zowel naar conservatorium was gegaan als taalwetenschap had gestudeerd en hij had zich gespecialiseerd in de Indo-Iraanse taalkunde. Het is dan best vreemd om te horen dat hij nu medewerker is aan het ministerie van Economische Zaken! Hij gaf goed antwoord op de vraag hoe zijn studie taalwetenschap nu nog relevant is voor zijn baan. Voor hem was het een enorm voordeel om goede taalvaardigheden te hebben. Het is zo belangrijk in bedrijven om op de juiste manier te communiceren. Zo is het ook heel handig om boodschappen op meerdere manieren te kunnen formuleren, zodat de lezer of toehoorder ten eerste goed begrijpt wat je wilt zeggen en ten tweede gewillig is om je boodschap positief aan te nemen. Zijn tip was om je eigen belangstelling te volgen en om je niet te schamen voor je nieuwsgierigheid. Hij sloot af met de woorden dat we trots mogen zijn op onze studie, waarbij hij een tweeogige knipoog gaf en voor mij was duidelijk: die communicatievaardigheden heeft hij duidelijk getoond!
En weten de studenten nu precies wat ze kunnen en willen gaan worden? Nee, natuurlijk niet. De banen van de aanwezige sprekers waren slechts een greep uit duizenden mogelijkheden. Maar wat we wel hebben geleerd: als afgestudeerde ben je bij lange na niet gedoemd tot werkeloosheid, sterker nog, je kunt op allerlei plekken terecht. Onze honger is gestild met inspiratie voor later, om over te fantaseren, of om alvast mee aan de slag te gaan, want ook daarin zijn we vrij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten