woensdag 15 april 2015

Pharrells lichaamstaal


Hoe vaak komt het niet voor dat mensen je niet verstaan, dat je moet herhalen wat je hebt gezegd? Oké, het ligt natuurlijk meestal aan die mensen ;) , maar toch, deze ultieme tip is altijd handig: gebruik gebarenondersteuning! Pharrell Williams doet het ook!! In zijn clips zingt en danst hij niet alleen, maar gebruikt hij ook diverse vormen van lichaamstaal. Zijn video’s zijn wereldberoemd en iedereen begrijpt hem, dus succes verzekerd! 

Dus voor wie net zo wil spreken als Pharrell en ook net zo cool wil zijn, heb ik hier een voorproefje van het vocabulaire van Pharrells gebarentaal opgesteld. Het kan natuurlijk altijd aangevuld worden bij elke nieuwe videoclip. Dit zijn de lemma’s die Pharrell gebruikt in de clips van Gust of Wind en van Marilyn Monroe. (Ook uit Happy, maar dat zijn er maar drie, want hier komen vooral random dansers aan het “woord”.)

1. Nee
We beginnen met semantisch misschien wel het belangrijkste woord in alle talen: nee. Schud hierbij je wijsvinger heen en weer. Dit gebaar kun je logischerwijs ook gebruiken bij andere ontkenningen.



2. Anders
Deze is net iets anders dan ‘nee’. Schud hierbij twee wijsvingers heen en weer. "I just want a different girl." zingt Pharrell hier.

 


3. Luister
Wat je nu gaat zeggen is heel belangrijk, of gek. "It might seem crazy what I'm about to say." Steek hierbij een wijsvinger omhoog en hou hem stil.




4. Omhoog
Wijs omhoog met je wijsvinger en kijk omhoog. "You're from above." Eventueel kun je ook twee wijsvingers gebruiken. 



5. Uitleg
Wil je iemand overtuigen, gebruik dan dit gebaar. "It occurred to me."



6. Let it go
Zing voortaan de Disney-hit met dit gebaar en iedereen vindt je opeens tien keer "cooler" (hah hah).



7. Hands in the air
"I put my hands in the air." Ja, duidelijk, toch?



8. Ga toch weg!
Dit gebaar gebruikt Pharrell bij "not even Joan of Arc". Zo van: ik bedoel, kom op zeg!



9. Window
Niks geen zijwaarts raampjes-open-gebaar. Een schuifraam, dát is pas stoer!



10. Lucht
Dit kan zowel 'lucht' als 'ruimte' zijn. "You remind me of the air." of "I can go to space."



11. Vraag
Vraag je je iets af, haal dan je schouders op terwijl je je handpalmen laat zien. Erg effectief.



12. Surf
Alleen echt surfen is cooler dan droogsurfen. Dit gebaar gebruikt Pharrell niet alleen bij "board the sky" maar ook bij "blow me away", "air" en "oh bad energy". #randomness



13. Laag
"real low" Voor een gegarandeerd succes ga je door je knieën.



14. Yeah
Af en toe zeg je wel eens "yeah". (Deed je dat nog niet, dan moet je dit nu zeker gaan doen!) Om dit kracht bij te staan, maak je twee vuisten die je wat optilt. Kan ook gebruikt worden bij "I love you". 


(Of "lose you", maar dan moet je er wel bij knielen.)



15. Hug
"I wanna hug you" Ja, duidelijk toch?



16. Muziek
Muziek, dat beeld je uit met het bespelen van een piano. Of keyboard. Of toetsenbord. Of zo.



17. Swag
Dit is een typisch swag-gebaar. Dat ziet iedereen. Niet? Knoop het in je oren! Het gaat als volgt: schommel met je hoofd en maak een golfbeweging met je hand naar voren. Random te gebruiken.



18. Smeken
Ja, deze spreekt voor zich natuurlijk. Gebruik het bij wensen en smeekbedes, maar soms ook gewoon weer random.



19. Hart
Leg je hand op je hart. Ook te gebruiken bij het uitdrukken van gevoelens. 



20. Hartje
Wil je het fancier aanpakken, maak dan een hartje met twee handen. Let op, dit heeft een andere betekenis dan 'Hart', want het gaat meer richting de "I love you".



21. Lief dagboek
Schrijf met je ene hand op je andere om duidelijk te maken dat je het over schrijven of beschrijven hebt of om aan anderen duidelijk te maken dat je het niet tegen hun hebt, maar tegen je dagboek.



22. Vlieger
Bij het woord 'vlieger' hou je twee vuisten boven elkaar en kijk je omhoog. (Dit laatste is cruciaal anders denken ze dat je aan het vissen bent.)



23. Ogen dicht
Gewoon, je handen voor je ogen. Noot: je hoeft dan niet per se ook nog je ogen dicht te doen, want dat zien ze toch niet.



24. Ik
Wijs naar jezelf met één of twee wijsvingers als je het over jezelf hebt. Altijd blijven lachen, trouwens.



25. Verstoppen
succes



26. Nou moet jij eens goed luisteren
"I just want a different girl" zingt Pharrell hier. Eis je iets? Kijk dan dwingend doch vriendelijk en hou je handen als een... ja, vlinder?



27. Time out
Need a break? Gebruik dit internationale time out-gebaar. Maar wel scheef, anders is het niet cool.



28. Uitkijk
"The view up here" Als je het over 'uitzicht' of 'kijken' hebt, laat dat dan blijken door je hand boven je ogen te doen. (Of richting je ogen, want geloof me, tijdens deze screenshot was Pharrell op zijn hoogtepunt.)



29. Gordijntjes
Zeg je het woord 'door' of in het Engels 'through'? Beeld het uit! Doe hierbij alsof je twee gordijntjes opzij duwt. (Voor de taalwetenschappers onder ons: check die interdentale fricatief!)


Dit waren alweer de 29 hoogtepunten van Pharrells gebaren. Succes met het nabootsen ervan! Laatste tip: als je echt, écht als Pharrell wilt zijn, let dan niet te veel op de correctheid van de gebaren en improviseer af en toe, wees creatief. Zo doet Pharrell het ook! ;)

PS. Wil je nog meer gebaren? Vraag het Grote Pharrell Williams' Gebarenboek aan door hier een berichtje achter te laten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten